Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μετάφραση της συνέντευξης του Πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

MΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΕΣΒΗ Ε.Τ. KAI ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ Λ.ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  AFRIQUE-ASIE

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ

Δημοσιευτηκε απο τον Tigrane Yegavian στις 28.3.18
Πρώην Έλληνας διπλωμάτης, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας από το 2006 μέχρι το 2012.Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και Γενικός Διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων. Η εμπειρία του εκτείνεται από το Τορόντο μέχρι την Βαρσοβία, από το Ερεβάν μέχρι το Πεκίνο. Μάχεται σήμερα εναντίον της πολιτικής μείωσης της κυριαρχίας της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.


Tigran Yegavian: Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν δυο μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα σας για να διεκδικήσετε την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητος της Ελλάδος. Μετά από δύο σχεδόν αιώνες από την εξέγερση της Ελλάδος εναντίον της Οθωμανικής κατοχής, μοιάζει να φαίνεται ότι η χώρα σας δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τα χαρακτηριστικά της αποικίας.Πως φθάσαμε μέχρι εδώ?


Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος : Το πρόβλημα είναι ότι απελευθερωθήκαμε από τον Οθωμανικό ζυγό για να βρεθούμε κάτω από την επιρροή  των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του Συντάγματος της Ελβετίας. Εμείς τον δολοφονήσαμε και τον αντικαταστήσαμε με έναν Βαυαρό βασιλιά. Τα πρώτα Ελληνικά κόμματα ονομαζόντουσαν,το αγγλόφιλο,το γαλλόφιλο και το ρωσοφιλο, μια και ήσαν υπό την επιρροή των μεγάλων αυτών δυνάμεων.

Στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η Αθήνα και ο Πειραιάς βομβαρδίστηκαν από τον Γαλλικό στόλο, για να υποχρεωθεί ο φιλογερμανός βασιλιάς να παραιτηθεί ώστε η Ελλάδα να βγει στον πόλεμο με τους συμμάχους. Αργότερα ο φασίστας πρωθυπουργός της Ελλάδος που ήταν και φίλος των Γερμανών, ο Ιωάννης Μεταξάς, αντιτάχθηκε την 28ην Οκτωβρίου 1940 στον Μουσσολίνι που ήθελε να καταλάβει την χώρα. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πέταξαν τους Ιταλούς στην θάλασσα από την Αλβανία. Στήν διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η αντίσταση μας ήταν κυρίως κάτω από την αγγλική επιρροή μέχρις ότου οι ΗΠΑ πήραν την σκυτάλη το 1947. Η στρατιωτική δικτατορία που είχε την στήριξη του ΝΑΤΟ, κατέρρευσε μετά από επτά χρόνια αλλά το τίμημα ήταν τραγικό γιατί σχεδόν η μισή Κύπρος βρέθηκε κάτω από Τουρκική κατοχή η οποία παραμένει μέχρι σήμερα.


Το 1976, αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην ΕΟΚ κυρίως για λόγους πολιτικούς, για να προστατεύσουμε την εύθραυστη δημοκρατία μας και την Ελλάδα από την Τουρκία. Ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ το 1981 και λίγο μετά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία. Ήταν τότε που η Ελλάδα απέκτησε για μερικά χρόνια μια ανεξαρτησία που πότε δεν είχε στο παρελθόν. Οι Αμερικανκές βάσεις έφυγαν, η Ελλάδα έγινε σημαντικός παίκτης στην διεθνή σκηνή και είχε τον σεβασμό του κινήματος των αδεσμεύτων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στα πρωτοσέλιδα το 1983, όταν οργάνωσε την συνάντηση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Κρήτη.
Από την δεκαετία του 1990, η επανένωση της Γερμανίας  την οδήγησε σταδιακά να είναι η κινητήριος δύναμη της Ε. Ένωσης η οποία από “ΕΟΚ των λαών" έγινε “ΕΕ των τραπεζιτών”.

Βλέποντας ότι η Ε.Ε. έδωσε την υποστήριξη της στους τραπεζίτες, οι Έλληνες πολιτικοί έγιναν επαγγελματίες ψεύτες και εκλεγόντουσαν με βάση προγραμματικές δηλώσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν. Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχτηκε με ένα πρόγραμμα που δεν είχε καμμία σχέση με την πραγματικότητα και προσποιείτο ότι η Ελλάδα διέθετε οικονομικούς πόρους που θα την επέτρεπαν να προοδεύσει. Αποτέλεσμα ήταν ότι η χώρα μας βρέθηκε κάτω από την κηδεμονία του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και το Μνημόνιο του 2010, που δεν επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, δημιούργησε την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με πρόγραμμα την καταγγελία του μνημονίου. Δεν υπολόγισε όμως στις Βρυξέλλες, η οποία άρχισε να εκβιάζει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο ίδιος προσέφυγε σε δημοψήφισμα που είχε σαν αποτέλεσμα ότι το 62% του Ελληνικού λαού απέρριψε νέα μέτρα λιτότητος. Στην διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, που έγινε αμέσως μετά το δημοψήφισμα, η Γερμανία εκβίασε τον Τσίπρα λέγοντας του ότι εάν δεν έκανε αυτό που ήθελε το Βερολίνο, θα υπήρξε έξοδος κεφαλαίων, τραπεζικός πανικός και γενικό χάος.

Ο Τσίπρας φοβήθηκε και αντί να διακόψει προσωρινά τις διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία, υπέκυψε στις πιέσεις και έκτοτε ακολουθεί τις διαταγές των Βρυξελλών εις βάρος της Ελλάδος και του λαού της.

Γιατί αυτή η έξαρση της επιθετικότατος εκ μέρους του τουρκικού στρατού εναντίον των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου? Βλέπετε καμμία σχέση με την παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, Τούρκων αξιωματικών και στρατιωτών που υπέβαλλαν αίτηση ασύλου?


Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο λαός της είναι  εξαντλημένοι από τα μέτρα λιτότητος που της επιβλήθηκαν. Εξ’ άλλου διέρχεται από μια φάση ψευδαισθήσεων μεγαλοπρέπειας με τάσεις την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δηλώσεις του είδουςείχαμε εδάφη που χάσαμε  και που μπορεί να επανακτήσουμε, θα χύσουμε αίμα να κάνουμε την Τουρκία μια μεγάλη χώρα και εάν χρειασθεί θα χύσουμε αίμα των άλλωνδεν συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της ειρήνης και της σταθερότητος.

Δεν βλέπω εξ’ άλλου καμμία σχέση μεταξύ των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο και των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σαν όμηροι από τους Τούρκους. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω, οι Τουρκικές αρχές να κάνουν μια τέτοια σύνδεση. Το θέμα των Ελληνικών νησιών πρωτοέθεσαν οι Τούρκοι το 1973 από την στιγμή που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στο Αιγαίο. Από το 1923 μέχρι τότε, ουδέποτε προέκυψε θέμα. Σήμερα η Τουρκική επιθετικότητα αποβλέπει στην εκμετάλλευση της εξάντλησης της Ελλάδος.

Γιατί ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναφέρει συνέχεια το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, απειλώντας άμεσα τον Έλληνα γείτονα? Αποτελεί μήπως μαι μανούβρα λαϊκίστικη?

Νομίζω ότι απάντησα  ήδη. Δεν πρόκειται για μία μανούβρα λαϊκίστικη. Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει παραβιασθεί κατά κόρον από την Τουρκία, ιδίως σε ότι αφορά τις μειονότητες. Η πρόσφατη εισβολή στην Συρία αποτελεί και αυτή παραβίαση της Συνθήκης, η οποία ορίζει και τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Η Άγκυρα πιστεύει ότι με το να ζητήσει την αναθεώρηση της Λωζάνης, μπορεί να πετύχει ορισμένα εδαφικά κέρδη. Π.χ. μερικα νησιά.

Ποια η κατάσταση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δέκα χρόνια μετά την βαθμιαία κάθοδο στην κόλαση της χώρας σας? Πιστεύετε ότι είναι σε θέση να υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας?

Είναι αλήθεια ότι τα οκτώ χρόνια μέτρων λιτότητος έβλαψαν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς όμως να επηρεάσουν την πολεμική τους ικανότητα. Η αεροπορία μας είναι από τις καλύτερες του ΝΑΤΟ μια και διώχνουμε επί καθημερινής βάσεως τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Και το ναυτικό μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Γενικά οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να υπερασπισθούν την εδαφική κυριότητα της χώρας μας.

Τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν η Ελλάδα και η Τουρκία,για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές που της χωρίζουν?

Απολύτως τίποτα, μια και το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει σε διαφορές μεταξύ των μελών του. Παρεμβαίνει μόνο σε διαφορές μεταξύ ενός κράτους-μέλους και τρίτου κράτους. Το είδαμε αυτό το 1974, όταν το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να επέμβει όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο...

Πιστεύετε οτι ο Ελληνικός στρατός μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ώστε η χώρα σας να μπορέσει να επανακτήσει την κυριαρχία σας? 'Η θα ξυπνήσει τους παλαιούς δαίμονες της δικτατορίας των συνταγματαρχών?


Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για την υπεράσπιση των συνόρων μας κατά εξωτερικών κινδύνων. Και στην περίπτωση που ο Ελληνικός λαός αποπειραθεί να ανατρέψει το καθεστώς των Αθηνών, οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αρνηθούν να υπακούσουν  διαταγές για να προστατεύσουν το καθεστώς.


Πως χαρακτηρίζετε τις Γερμανοελληνικές σχέσεις σήμερα?


Θα έλεγα ότι μοιάζουν με τις σχέσεις που διέπουν μια αποικία με το αποικιακό κράτος. Με μια σημαντική διαφορά. Στην εποχή των αποικιών, το αποικιακό κράτος προστάτευε τις αποικίες εναντίον  εξωτερικών κινδύνων, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα. Αλλά μεταξύ των δυο λαών δεν υπάρχουν προβλήματα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Που βρισκόμαστε με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα κατά την κατοχή του 1941-19444?

Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο. Η Γερμανία θεωρεί το θέμα λήξαν, μια και η Αθήνα δεν έθεσε το θέμα στην διάρκεια της επανένωσης. Το καθεστώς της Αθήνας δεν θέλει να εξοργίσει το αφεντικό της... Υπάρχει όμως ένα θέμα που ούτε η Γερμανία μπορεί να αποφύγει. Πρόκειται για το δάνειο που επέβαλλε η Γερμανία μαζί με την Ιταλία στην Ελλάδα το 1942. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσόν του 1,25 δισ, δραχμών  για έξοδα κατοχής των γερμανοΐταλικών στρατευμάτων. Το 1964, υπολογίσθηκε ότι το συνολικό ποσό του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ήταν 400 εκατ. Γερμανικά μάρκα. Το θέμα του δανείου είναι διαφορετικό από τις αποζημιώσεις, που εκκρεμούν ως προς την Ελλάδα. Αλλά το καθεστώς των Αθηνών δεν κάνει τίποτα. Η αξία του δανείου σήμερα, εάν η Γερμανία αποφάσιζε να αποζημιώσει την Ελλάδα, θα κάλυπτε το σημερινό δήθεν χρέος που ανέρχεται σε 300 δις ευρώ.


Γράφετε: “Την εποχή που ο καπιταλισμός χωρίς σύνορα συνθλίβει ο,τι βρίσκει μπροστά του και οι κυβερνήτες μας, υποστηρίζουν μία “παγκοσμιοποίησηπρος όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών, μας παρουσιάζουν την διάλυση των κρατών μας σαν ένα φαινόμενο φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Την ίδια στιγμή, μας σφυρηλατούν με δηλώσεις ότι “οι μειονότητες (εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές) της Ευρώπης, “αφυπνίζονται”και ότι οι διεκδικήσεις τους είναι δίκαιες, αλλά έτσι κομματιάζεται και αποδυναμώνεται το κυρίαρχο κράτος στο οποίο ανήκουν”

Με σκοπό να στραγγαλίσουν την Ρωσία, το ΝΑΤΟ προελαύνει με  τα πιόνια του, παραβιάζοντας έτσι την δέσμευση που έκαναν προς τον Γκορμπατσόφ, όταν επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες. Τα τελευταία κομμάτια της πρώην Γιουγκοσλαβίας μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Καταδικάζετε τον χωρισμό των Βαλκανίων σε υποχείρια, μη βιώσιμα Κράτη και την ίδια στιγμή δείχνετε τον δάκτυλο σας στην Γερμανία, η οποία υποστήριξε τον τεμαχισμό της περιοχής. Κατά την γνώμη σας ποίο είναι το συμφέρον της Γερμανίας να υποστηρίζει μία τέτοια πολιτική από τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1991?
Πρόκειται για την ίδια πολιτική που ακολούθησε ο Χίτλερ πριν και στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,  που αποβλέπει στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων. Ελέγχοντας τα Βαλκάνια, η Γερμανία έχει μια εύκολη πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αζερμπαϊτζάν θα είναι και πιο εύκολη η μεταφορά του αερίου η πετρελαίου στην Γερμανία.

Πιστεύετε ότι το Μακεδονικό είναι καθ’ οδόν να επιλυθεί από τότε που οι ιθύνοντες των Σκοπίων συμφώνησαν να "ξεβαφτίσουν" το διεθνές τους αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο τους?

Η Ελλάδα επιμένει ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της, ώστε κάθε μορφής αλυτρωτισμού εξαλειφθεί. Τα Σκόπια αρνούνται να το κάνουν. Ο Ελληνικός λαός, στην μεγάλη του πλειοψηφία, δεν θέλει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, ένα όνομα που αποτελεί τμήμα του Ελληνισμού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Επίσης, εάν δώσεις μια ψεύτικη ιστορία σε ένα Κράτος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα αποτυχημένο Κράτος. Αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί της ΠΔΓΜ δεν πιστεύουν στην Μακεδονική τους κληρονομιά. Άκουσα τον Πρόεδρο Ιβανόφ να λέει σε έναν Αντιπρόεδρο της Γεωργίας το 2012, ότι η λέξη Μακεδονία προέρχεται από την τουρκική λέξη ντουνιά-που σημαίνει κόσμος. Αλλά γιατί η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ? Επισημαίνω, ότι η Δύση πολύ εύκολα ξέχασε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον στον Γκορμπατσόφ το 1991 ότι δεν θα διευρυνθεί το ΝΑΤΟ εάν επιτραπεί στην Γερμανία να επανενωθεί. Και είδαμε τι έγινε. Όλα τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας ανήκουν σήμερα στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε θέση να υπερασπισθεί  την Κύπρο και τους στόχους της, όταν γνωρίζουμε τις ασαφείς θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα πάνω στο θέμα αυτο?

Στό διπλωματικό πεδίο μπορεί, αλλά δεν είναι εύκολο στο στρατιωτικό πεδίο. Αυτό αφορά όλες τις κυβερνήσεις. Είδαμε τι έγινε το 1974. Ήταν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, οργανωμένο στην Αθήνα, που προκάλεσε την Τουρκική εισβολή. Πάντως κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να είχε πετύχει η εισβολή, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η Τουρκική αεροπορία βύθισε ένα αντιτορπιλικό  της.


Επιμέλεια και μετάφραση  απο τον tigrane Yegavian.

Στην Γαλλική έκδοση:
Publié par: Tigrane Yégavianle: 28 mars, 2018
Ancien diplomate grec, Leonidas Chrysanthopoulos a été le secrétaire général de l’Organisation de coopération économique de la mer Noire de 2006 à 2012. Il a été le représentant de la Grèce aux Nations unies, directeur du cabinet diplomatique du ministère des Affaires étrangères et directeur général des Affaires européennes. Son expérience diplomatique s’étend de Toronto à Varsovie, et d’Erevan à Beijing. Il s’insurge aujourd’hui contre la politique de dé tricotage de la souveraineté de son pays par l’Union Européenne et l’OTAN.
Leonidas Chrysanthopoulos : « Erdogan traverse une phase de folie de grandeur et entend recréer l’Empire ottoman. » Photo DR
Tigrane Yégavian : En janvier et février derniers des manifestations de masse ont eu lieu dans votre pays pour réclamer le retour de la souveraineté nationale et de l’intégrité de la Grèce. Presque deux siècles après le soulèvement de la Grèce contre l’occupation ottomane, il semblerait que votre pays soit encore à décoloniser. Comment en est-on arrivé là ?
Leonidas Chrysanthopoulos : Le problème est que nous nous sommes libérés du joug ottoman pour nous retrouver sous l’influence des grandes puissances de l’époque. Le premier dirigeant de la Grèce indépendante était Ioannis Kapodistrias, qui, en tant que ministre des Affaires étrangères, a joué un rôle important dans la création de la constitution suisse. Néanmoins nous l’avons assassiné et remplacé par un roi bavarois. Nos premiers partis politiques avaient pour surnom : le parti francophile, le parti russophile et le parti anglophile, car ils étaient influencés par chacune de ces puissances.
Au cours de la Première Guerre mondiale, Athènes et le Pirée ont été bombardés par la flotte française afin d’obliger le roi pro-allemand à abdiquer et faire en sorte que la Grèce rejoigne le camp des alliés. Par la suite, le Premier ministre fasciste et pro allemand de la Grèce, Ioannis Metaxas s’était opposé le 28 octobre 1940 à Mussolini quand ce dernier entendait envahir le pays.
Les forces armées ont renvoyé les Italiens à la mer s’emparant au passage de l’Albanie. Tout au long de la Seconde Guerre mondiale, notre résistance était sous la domination britannique jusqu’à ce que les États-Unis prennent le relai en 1947. La dictature militaire appuyée par l’OTAN s’est effondrée au bout de sept ans en 1974 mais le prix s’est avéré tragique, puisque près de la moitié de Chypre s’est retrouvée sous occupation turque qui perdure jusqu’à aujourd’hui.
En 1976, nous avons choisi d’adhérer à la CEE principalement pour des raisons politiques. Il s’agissait de protéger notre fragile démocratie et la Grèce de la Turquie. Nous avons intégré la CEE en 1981 et ce juste après que le PASOK d’Andreas Papandreou soit arrivé au pouvoir. De sorte que la Grèce a bénéficié pendant quelques années d’une indépendance qu’elle n’avait jamais joui auparavant. Les bases américaines ont été démantelées, la Grèce est devenue un acteur important dans la politique internationale et respecté de la part du mouvement des non-alignés.
Andreas Panpandreou avait du reste défrayé la chronique en 1983 lorsqu’il organisa une rencontre entre le président français François Mitterrand et le dirigeant libyen Mouammar Kadhafi sur l’île de Crète.
À partir des années 1990 la réunification de l’Allemagne a fait progressivement de ce pays la force motrice de l’UE qui de « CEE des peuples » s’est muée en « UE des banquiers ». Vu que l’UE a pris le parti des banquiers, les politiciens grecs sont devenus des menteurs professionnels et ont été élus sur des programmes qui n’ont jamais été respectés. George Papandreou a été élu en 2009 sur la base d’un programme chimérique, car il prétendait que la Grèce avait les ressources financières pour aller de l’avant. Résultat, note pays s’est retrouvé sous la tutelle du FMI et de l’UE. Et le mémorandum de 2010, qui n’a jamais été voté par le Parlement, a précipité l’effondrement financier et social.
De son côté, le parti de gauche SYRIZA a été élu sur un programme de dénonciation du mémorandum et le salut de la Grèce. C’était sans compter sur Bruxelles qui dans la foulée a pratiqué une sorte de chantage à l’encontre du gouvernement de Tsipras ; ce dernier ayant appelé à la tenue d’un référendum qui s’est traduit par un rejet massif (62%) des nouvelles mesures d’austérité. Au cours d’un sommet à Bruxelles, qui s’est tenu juste après le référendum de juillet 2015, l’Allemagne a fait chanter Tsipras en lui disant que s’il ne faisait pas ce que Berlin voulait, alors il y aurait une fuite des capitaux et une panique bancaire en Grèce en plus de chaos.
Tsipras a pris peur et au lieu de rompre pour une période les relations diplomatiques avec l’Allemagne, il a cédé aux pressions et depuis lors suit les ordres de Bruxelles au détriment de la Grèce et de son peuple.
Pourquoi ce regain d’agressivité de la part de l’armée turque contre les îles grecques en mer Égée ? Y voyez-vous un lien avec la présence sur le sol grec d’officiers et de soldats turcs ayant déposé une demande d’asile ?
Erdogan profite du fait que la Grèce et son peuple sont épuisés par les mesures d’austérité qui lui sont imposées. En outre, il traverse une phase de folie de grandeur et entend recréer l’Empire ottoman. Ses propos du type «nous avions des territoires que nous avons perdus mais que nous devrions récupérer, nous verserons notre sang pour faire à nouveau de la Turquie un grand pays et si nécessaire nous verserons le sang des autres » ne contribuent pas à consolider la paix et la stabilité.
Je ne vois pas par ailleurs de rapport entre les officiers turcs qui ont demandé l’asile et les deux officiers grecs qui ont été pris en otage par les Turcs ; mais je ne peux pas exclure que les autorités turques aient pu opérer un tel lien. La question des îles grecques a commencé à être soulevée par la Turquie en 1973 au moment où le pétrole a été découvert en mer Egée. De 1923 jusque-là, cela n’avait jamais constitué un problème. A l’heure actuelle, l’agressivité turque est une politique qui vise à tirer profit de l’épuisement de la Grèce.
Pourquoi est-ce que le président Erdogan remet en question le traité de Lausanne en menaçant directement son voisin grec ? S’agit-t-il d’une simple manœuvre populiste ?
Je pense avoir déjà répondu. Il ne s’agit pas d’une manœuvre populiste. Le traité de Lausanne a été violé ad nauseam par la Turquie principalement en ce qui concerne la question des minorités. L’invasion récente de la Syrie constitue également une violation de ce traité qui définit les frontières orientales de la Turquie. Ankara pense qu’en remettant en cause le traité de Lausanne, elle peut obtenir des gains territoriaux. Quelques îles par exemple.
Quel est l’état des forces armées grecques presque dix ans après la lente descente aux enfers de votre pays ? Pensez-vous qu’elles sont en mesure de pallier à la défense de l’intégrité du territoire national ?
Il est vrai que huit années de mesures d’austérité qui ont fait des ravages sur les forces armées grecques sans pour autant nuire à sa combativité. Notre armée de l’air est l’une des meilleures de l’OTAN étant donné que nous chassons tous les jours des avions de guerre turcs qui violent notre espace aérien ; quant à notre marine, celle-ci est en bon état. Dans l’ensemble, les forces armées grecques sont en mesure de défendre l’intégrité territoriale de notre pays.
Carte du différend gréco-turc en mer d’Egée relatif à la délimitation des eaux territoriales. Copyright Le Monde Diplomatique
Que peut faire l’OTAN, dont la Grèce et la Turquie sont membres, pour aider les deux parties à trouver une solution pacifique aux différends qui les opposent ?
Absolument rien, puisque l’OTAN n’intervient pas dans les différends qui peuvent opposer ses membres. Elle n’agit que dans le cas de disputes entre un membre de l’OTAN et un pays tiers. Nous avons fait l’amer exemple du refus de l’OTAN d’intervenir lors de l’invasion de Chypre par la Turquie en 1974…
Pensez-vous que l’armée grecque ait un rôle à jouer pour que vote pays puisse recouvrir sa souveraineté ? Ou est-ce réveiller les vieux démons de la dictature des colonels ?
Les forces armées grecques devraient rester vigilantes pour défendre nos frontières contre les menaces extérieures. Et dans le cas où le peuple grec tenterait de renverser le régime d’Athènes, les forces armées grecques devraient s’abstenir de suivre les ordres possibles pour défendre le régime.
Revenant sur les relations germano grecques, comment les qualifieriez-vous aujourd’hui ?
Je dirais qu’elles correspondraient davantage aux relations qui lient une colonie à sa puissance coloniale. Avec une différence bien sûr. Pendant l’époque coloniale, le pouvoir colonial défendait la colonie contre les menaces extérieures ; ce qui n’est pas le cas aujourd’hui. Mais entre les peuples grec et allemand il n’y a pas de problèmes. Du moins pour le moment.
Où est-on avec la question des réparations allemandes des dommages subis pendant l’occupation de la Grèce de 1941 à 1944 ?
Elles sont au point mort. L’Allemagne considère la question close, puisque Athènes ne l’a pas soulevée avec la réunification. Le régime d’Athènes ne veut pas irriter ses maîtres en la soulevant. Il y a cependant un point que même l’Allemagne a du mal à éviter. Il s’agit du prêt qu’elle a imposé avec l’Italie à la Grèce en 1942. La Grèce avait été contrainte de s’acquitter de la somme de 1,25 milliard de drachmes par moi au titre des frais d’occupation des troupes germano italiennes. En 1964, on a estimé que le total de la dette contractée par l’Allemagne à la Grèce s’élevait à 400 millions de Deutsch Mark. La question du prêt et des réparations sont deux choses distinctes, ces dernières sont toujours en suspens pour la Grèce. Mais le régime d’Athènes ne fait rien. La valeur du prêt aujourd’hui, s’il devait être remboursé par l’Allemagne à la Grèce, couvrirait la soi-disant dette qui s’élève à 300 milliards d’euros.
 Vous écrivez : « À l’ère où le capitalisme sans frontières écrase tout sur son passage, et où nos dirigeants optent pour une « mondialisation » au bénéfice unique des banques et des multinationales, on nous présente l’éclatement de nos États comme un phénomène naturel et inéluctable. Au même moment, on nous martèle que les « minorités » (ethniques, raciales ou religieuses) de l’Europe « se réveillent », que leurs revendications identitaires sont légitimes entraînant le morcellement et l’affaiblissement de l’État souverain dont elles font partie ».
Dans le but d’asphyxier la Russie, l’OTAN avance ses pions reniant ainsi l’engagement fait à Gorbatchev lors de la réunification des deux Allemagnes. Les derniers bouts de l’ex- Yougoslavie intègrent un à un l’OTAN. Vous condamnez le morcellement des Balkans en Etats croupions et non viables tout en pointant du doigt le rôle de l’Allemagne qui a favorisé le morcellement de la région. Quel est selon vous l’intérêt qu’à Berlin de défendre cette politique depuis l’éclatement de la Yougoslavie en 1991 ?
Il s’agit en fait de la même politique poursuivie par Hitler avant et pendant la Seconde Guerre mondiale et qui vise à mettre la main sur les ressources énergétiques. En contrôlant les Balkans, l’Allemagne a un accès facile aux ressources énergétiques du Moyen-Orient, de la Méditerranée orientale et de l’Azerbaïdjan. En outre, il sera plus facile pour Berlin d’acheminer le pétrole ou le gaz en Allemagne.
Pensez-vous que la question macédonienne est en passe de trouver une solution depuis que les dirigeants de Skopje ont convenu de débaptiser leur aéroport international et leur autoroute ?
La Grèce insiste sur le fait que l’Ancienne République yougoslave de Macédoine (ARYM) doit modifier sa Constitution pour que toute forme d’irrédentisme soit enlevée. Skopje refuse de le faire. Le peuple grec dans sa grande majorité s’oppose à céder le nom de Macédoine à Skopje, un nom qui s’inscrit dans l’hellénisme depuis trois millénaires. Alors, si vous donnez une fausse histoire à un pays, vous créez les conditions d’un Etat défaillant. De même, les politiciens de l’ARYM ne croient pas en leur héritage macédonien. J’ai entendu le président de l’ARYM Ivanov dire à un vice-président géorgien en 2012 que le mot Macédoine dérive du mot turc dünya – ce qui signifie monde ! Pourquoi l’ARYM devrait-elle intégrer l’OTAN ? J’attire votre attention sur le fait que l’Occident a si facilement oublié les promesses faites à Gorbatchev en 1991 que l’OTAN ne se serait pas élargie si l’Allemagne avait été autorisée à se réunir. Et nous avons vu ce qui s’est passé. Tous les anciens pays du Pacte de Varsovie sont aujourd’hui membres de l’OTAN.
Est-ce que le gouvernement grec actuel est en mesure de défendre la cause de Chypre quand on connaît les positions ambiguës du Premier ministre Tsipras à ce sujet ?
Sur le plan diplomatique elle le peut, mais cela n’est pas facile du point de vue militaire. Cela vaut pour tous les gouvernements successifs. Nous avons vu ce qui s’est passé en 1974. C’est le coup d’État contre Mgr Makarios à Chypre organisé par Athènes qui a provoqué l’invasion turque. En revanche, si les circonstances étaient différentes, il aurait été très difficile pour l’invasion d’être couronnée de succès, compte tenu du fait que l’armée de l’air turque avait coulé l’un de ses destroyers.
Propos recueillis et traduits par Tigrane Yégavian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου