Στέλνει πολιτικό προσωπικό σε Λιβύη και Ιράκ! Και δηλώνει έτοιμη και για νέα στρατιωτική «συνεισφορά» στην Κεντρική Μεσόγειο «με οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί»...
Οχι μόνο στρατιωτικό, αλλά και πολιτικό προσωπικό στέλνει η κυβέρνηση κυριολεκτικά στο στόμα του λύκου, σε Λιβύη και Ιράκ, όπου μαίνεται η φωτιά του πολέμου, σε άλλο ένα δείγμα της πρεμούρας της να...
μετάσχει ενεργά στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης», με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικότερα της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, με ημερομηνία 13/2 και θέμα «Ανακοίνωση προκήρυξης θέσεων σε Αποστολή ΚΠΑΑ EUBAM Libya» που αποστέλλεται προς όλα τα υπουργεία, τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ - όργανο της ΕΕ) «με την από 03.02.2020 επιστολή της, προκηρύσσει θέσεις στη μη στρατιωτική Αποστολή ΚΠΑΑ EUBAM Libya, οι οποίες θα πληρωθούν με απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών - μελών (seconded) και σε ορισμένες περιπτώσεις, εναλλακτικά, με σύναψη σύμβασης (contracted)».
Ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων τίθεται η 24η Φλεβάρη. Οι αιτήσεις συμμετοχής, από πλευράς στελεχών εθνικής Δημόσιας Διοίκησης, υποβάλλονται μέσω της Α12 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και Πολιτικής Συνεργασίας της ΕΕ.
Ευρωενωσιακός «φερετζές» επεμβάσεων
Η εν λόγω ευρωενωσιακή αποστολή EU Border Assistance Mission in Libya (EUBAM) στήθηκε τον Μάη 2013 και στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά «εργαλεία» που αξιοποιεί η ιμπεριαλιστική ένωση για να προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Επισήμως, «υποστηρίζει τις αρχές της Λιβύης στην ανάπτυξη της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας στα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα της χώρας. Ως αποστολή μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων με εντολή οικοδόμησης ικανοτήτων, η EUBAM συνδράμει τις αρχές της Λιβύης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Οι εργασίες διεξάγονται μέσω παροχής συμβουλών, κατάρτισης και καθοδήγησης Λίβυων ομολόγων για την ενίσχυση των συνοριακών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές και συμβουλεύοντας τις αρχές της Λιβύης για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων».
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, που πιάνουν έως και τον Δεκέμβρη 2019, αναφέρουν ότι «η αποστολή επιχειρεί από το αρχηγείο της στην Τρίπολη και ένα υπο-γραφείο στην Τύνιδα. Το τωρινό εξουσιοδοτημένο προσωπικό ανέρχεται σε 65 άτομα». Η ΕΥΕΔ δίνει και ένα πρόσθετο στοιχείο ότι στην EUBAM Libya συνεισφέρουν συνολικά 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, ενδεικτικά για το πού στέλνουν τον κόσμο να πάει να δουλέψει, λόγω της κατάστασης παλιότερα στη Λιβύη και ειδικά στην Τρίπολη, η EUBAM λειτουργούσε με ολιγοπρόσωπο επιτελείο από τον Αύγουστο του 2014 μόνο στην Τυνησία, αλλά συνέχιζε «να υποστηρίζει τη Υπηρεσία Τελωνείων της Λιβύης και την Ακτοφυλακή μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων που οργανώθηκαν εκτός Λιβύης», όπως αναφέρουν τα σχετικά ευρωενωσιακά κείμενα.
Με ελληνικές πλάτες και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς οι αστικές κυβερνήσεις έχουν στηρίξει διαχρονικά τις τέτοιες προσπάθειες. Π.χ. επί ΣΥΡΙΖΑ, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, το ΓΕΝ έχει διοργανώσει σχολεία με αντικείμενα όπως «Εκμάθηση Βασικών Αρχών Επικοινωνιών» με συμμετοχή αξιωματικών και υπαξιωματικών της Ακτοφυλακής της Λιβύης, εκπαιδεύσεις ενταγμένες στο πλαίσιο «παροχής συνδρομής» του ΠΝ στην επιχείρηση της ΕΕ «Sophia».
Διόλου τυχαία, στις 25/10/18, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, μετέχοντας στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, έλεγε πως «η συνέχιση της επιχείρησης "Sophia" είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι ελληνικές ΕΔ, πέραν της διάθεσης προσωπικού και μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ )» στη Σούδα και συμπλήρωνε πως «η συνέχιση των υποστηρικτικών δράσεων της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της Ενωσης», κάνοντας δηλαδή καθαρό ότι οι εν λόγω αποστολές «ανάπτυξης δυνατοτήτων» εντάσσονται στα βρώμικα σχέδια της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Τέλος, αντίστοιχη προκήρυξη θέσεων, με αντίστοιχους αποδέκτες, ξανά για «απόσπαση στελεχών εθνικών Διοικήσεων των κρατών - μελών», που επίσης θα διεκπεραιωθεί από την Α12 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, βγήκε και για την «Αποστολή EUAM Iraq». Εδώ μάλιστα φαίνεται να βιάζονται περισσότερο, καθώς προθεσμία υποβολής αιτήσεων μπήκε η 19η Φλεβάρη.
Η εν λόγω αποστολή της ΕΕ «για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα της Ασφάλειας στο Ιράκ» ξεκίνησε στις 22/11/17, ως «μη στρατιωτική συμβουλευτική αποστολή της ΕΕ», αναλαμβάνοντας έργο στη Βαγδάτη, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΥΕΔ αναφέρουν ότι έως και τον Δεκέμβρη 2019 υπηρετούσαν εκεί 98 «εξουσιοδοτημένα στελέχη».
«Με οποιαδήποτε μέσα χρειαστεί»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιβεβαίωνε χτες την πρόθεσή της να συμμετάσχει με στρατιωτικά μέσα στη νέα - «αναβαθμισμένη» - αεροναυτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο με το πρόσχημα της τήρησης του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη (βλέπε παρακάτω θέμα), με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να δηλώνει χτες «ιδιαίτερα ευτυχής» για τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, καταρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί».
Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΞ επιβεβαίωναν την τέτοια πρεμούρα (και) της τωρινής κυβέρνησης να μετάσχει σε επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεισφέρει με πλοία ή/και αεροσκάφη στη νέα επιχείρηση που θα διαδεχτεί τη «Sophia» στα ανοικτά της Λιβύης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου