Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ας μιλήσουμε για την αρχαία Αιγηίδα…

Έχετε ακούσει ή διαβάσει ποτέ για την αρχαία Αιγηίδα; Ας πούμε λοιπόν δυο λόγια γι’ αυτή και μετά μπαίνουμε στο κυρίως θέμα. Ε λοιπόν, η ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, κατά τους προϊστορικούς χρόνους δεν είχε την σημερινή της μορφή. Τα νησιά του Αιγαίου, πριν ακόμα διαμορφωθούν ως νησιά, αποτελούσαν απλά τις βουνοκορφές μεγάλων οροσειρών του ηπειρωτικού όγκου, που ονομαζόταν τότε Αιγηίς...

του Γ. ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ

Τι ήταν η Αιγηίς; Η Αιγηίς ήταν λοιπόν το τμήμα της επιφάνειας της γης που περιλάμβανε ολόκληρη σχεδόν τη σημερινή ηπειρωτική Ελλάδα μαζί με το Αιγαίο πέλαγος (ως τμήμα ξηράς τότε) και τη δυτική Μικρά Ασία. Το Ιόνιο Πέλαγος και το Αιγαίο Πέλαγος ήταν τότε πεδιάδες που τις διέρρεαν ο Αδρίας ποταμός, ο οποίος κατερχόταν από τις Άλπεις και ο Αιγαίος ποταμός, ο οποίος κατερχόταν από τη λίμνη, την οποία γνωρίζουμε σήμερα ως Εύξεινο Πόντο. Ανατολικά της σημερινής Εύβοιας υπήρχε λίμνη, ενώ λίμνη ήταν και η Θεσσαλία (γι’ αυτό και ονομάζεται Θεσσαλία. Από το θέση αλός=θάλασσας).

Ποιο ήταν τότε το βασικό περίγραμμα της Ελλάδας; Η παλαιογεωγραφική εικόνα περιλάμβανε:

  • 1. Μια νησιωτική αλυσίδα (που σχημάτιζε η ραχοκοκαλιά της σημερινής Πίνδου),
  • 2. Μια θαλάσσια λεκάνη (που περιελάμβανε τις περιοχές της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, τα Γρεβενά, την Καστοριά και άλλες περιοχές νοτιότερα ως τις Κυκλάδες),
  • 3. Την Αιγηίδα,
  • 4. Μια θαλάσσια λεκάνη (στο βόρειο Αιγαίο, περιφερειακά της νότιας Ροδόπης), και
  • 5. Την ορεινή Ροδόπη.

Κατά την Ανώτερη Μειόκαινο εποχή, η θαλάσσια λεκάνη που χώριζε την Πίνδο από την ανατολικά εκτεινόμενη Αιγηίδα περιορίστηκε μόνο στο...

νότιο τμήμα, όπου διαμορφώθηκε η λεκάνη του Κρητικού πελάγους. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν θαλάσσιες λουρίδες ανάμεσα στο βόρειο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος.

Μέχρι που «έσπασε» ο Εύξεινος Πόντος και καταποντίστηκε ολόκληρη η Αιγηίδα, αφήνοντας τα λιγοστά απομεινάρια της, που ήταν οι υψηλότερες βουνοκορφές των δύο βασικών οροσειρών. Μία οροσειρά εκείνη που περιλαμβάνει τον όρος Όρθυς, την Εύβοια και τις προεκτάσεις της, που είναι οι βουνοκορφές-νησιά των Κυκλάδων. Και η άλλη που φαίνεται καθαρά με τους ορεινούς όγκους, που σήμερα αποτελούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα νότια όρια της Αιγηίδας σχημάτιζαν ένα ημικυκλικό τόξο, που ξεκινούσε από το Ταίναρο της Πελοποννήσου, διαπερνούσε την Κρήτη και την Ρόδο και κατέληγε στην Μικρά Ασία.

Οι αναφορές που έχουμε από τα αρχαία κείμενα μιλάνε για έναν ακμαιότατο πολιτισμό, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον μεγάλο κατακλυσμό. Ο Πλάτων, ο Απολλόδωρος και άλλοι λένε ότι μοναδικοί επιζώντες εκείνου του κατακλυσμού ήταν κάποιοι χωρικοί των ορεινών περιοχών (των σημερινών νησιών του Αιγαίου), οι οποίοι ουσιαστικά ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή να χτίζουν σιγά-σιγά τον πολιτισμό που έχουμε σήμερα.

Μέχρι τον περασμένο αιώνα –και πριν την τεχνολογική έκρηξη που έφερε την ανάπτυξη των δορυφόρων, οι περισσότεροι απέδιδαν αυτές τις αναφορές στην οργιώδη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων «παραμυθάδων». Μέχρι που ήρθαν τελικά οι δορυφορικές φωτογραφίες των δύο τελευταίων δεκαετιών, όχι απλά να πιστοποιήσουν τις αρχαίες αναφορές, αλλά και να αποκαλύψουν επακριβώς τον γεωγραφικών όγκο της Αιγηίδας. Τον βλέπουμε ευκρινώς στην δορυφορική φωτογραφία της Google.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι σε τι επίπεδα είχε φθάσει εκείνος ο πολιτισμός και, το κυριότερο, πότε ήκμασε;

Στο δεύτερο απαντάει με σαφήνεια η παλαιογεωγραφική επιστήμη. Διαβάζουμε από το βιβλίο  «Γεωλογικός Χρόνος - Παλαιογεωγραφική εξέλιξη της Γης - Η γένεση της ελληνικής Γης», του Δρ. Ε. Λυκούδη: «Κατά τη διάρκεια της Ανώτερης Πλειόκαινου εποχής (2,5 εκατομμύρια χρόνια), η καταβύθιση της ξηράς εντάθηκε, με παράλληλη αποκοπή της Πελοποννήσου, από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και με ταυτόχρονη ανάπτυξη του Αιγαίου πελάγους».

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Καλά, 2,5 εκατ. χρόνια πριν υπήρχαν άνθρωποι σ’ αυτό τον χώρο; Κι όμως! Όχι μόνο υπήρχαν, αλλά όλα δείχνουν ότι είχαν αναπτύξει και έναν ακμαιότατο πολιτισμό. 2,5 εκατ. χρόνια πριν; Ναι! 2,5 εκατ. χρόνια πριν!

Σας καλώ να μπείτε στο Google Earth και να εστιάσετε στον χώρο του Αιγαίου. Εκεί θα δείτε το ακριβές περίγραμμα της αρχαίας Αιγηίδας. Αλλά μην μείνετε εκεί. Κατευθύνετε τον κέρσορα στο μέρος ανάμεσα της Κρήτης και της Γαύδου και ζουμάρετε (χάρτης κάτω αριστερά). Και μετά αναρωτηθείτε: μα καλά, αυτά τα κολοσσιαία πολεοδομικά κατασκευάσματα τα έχτισαν πιθηκάνθρωποι και άνθρωποι των σπηλαίων; Ξεχάστε τις επικρατούσες αντιλήψεις περί παλαιολιθικής, νεολιθικής εποχής και τα τοιαύτα. Ξεχάστε και τους Neanderthal, τους Cro-magnon, τους Ramapithecus και τους Homo sapiens. Προσηλώστε την προσοχή σας σ’ αυτό τον χάρτη της Google. Ένας δορυφορικός χάρτης ποτέ δεν ψεύδεται!

Την βλέπετε πόλη; Να την εκεί. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας. Μια ολόκληρη βυθισμένη πολιτεία! 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν!!!

Αντίστοιχες κατασκευές θα δείτε και σε άλλες βυθισμένες περιοχές του Αιγαίου. Όπως για παράδειγμα, στον Κορινθιακό κόλπο. Αλλά και αλλού…

Αλλά προσέξτε και κάτι ακόμα. Δείτε τις απόλυτα ευθείες γραμμές που συνδέουν τα νοτιοδυτικά παράλια της Αιγηίδος (δυτικά της σημερινής Κρήτης) με άλλες υποθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Ζουμάρετε κι εκεί. Όχι, δεν είναι φυσικά φαινόμενα! Η φύση δεν δουλεύει να γνώμονα και διαβήτη. Πρόκειται καθαρά για ανθρώπινα κατασκευάσματα!

Μη με ρωτάτε τι είναι αυτές οι γραμμές. Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως κατασκευάστηκαν από ανθρώπους. Κάποια δίκτυα που συνδέουν διάφορες περιοχές της Μεσογείου πριν εκείνη καταβυθιστεί. Πότε συνέβη αυτή η καταβύθιση; Σύμφωνα έρευνες του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, «Η Μεσόγειος Θάλασσα, που δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5,3 εκατομμύρια χρόνια, όταν νερό από τον Ατλαντικό Ωκεανό παραβίασε το Στενό του Γιβραλτάρ, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια πλημμύρα νερού στη λεκάνη της Μεσογείου» (Πηγή: Sciencedaily).

Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει εδώ; Πριν από 5,3 εκατομμύρια χρόνια ο ανθρώπινος πολιτισμός ήταν τόσο προηγμένος, ώστε να φτιάχνει τέτοιες τεχνικές αρτηρίες. Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά φτιάχτηκαν από πιθηκάνθρωπους ή ανθρώπους των σπηλαίων.

Και όχι, δεν πρόκειται για υποθαλάσσιες σήραγγες. Κανέναν λόγο δεν είχαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Πρόκειται καθαρά για τεχνικά δίκτυα που συνδέουν χερσαίες περιοχές μεταξύ τους. Μετά ήρθε η θάλασσα κα τα κάλυψε όλα.

Εγώ ακολούθησα μία απ’ αυτές τις γραμμές (που ξεκινάει από τα νοτιοδυτικά παράλια της τότε Αιγηίδος (δυτικά της Κρήτης) και ζούμαρα εκεί που καταλήγει (χάρτης κάτω δεξιά). Φαίνονται καθαρά τα απομεινάρια μιας βυθισμένης πολιτείας. Από εκεί ξεκινάει άλλη μία γραμμή και καταλήγει σε άλλο σημείο της Αιγηίδος (νότια της Κρήτης), από όπου μάλιστα αρχίζει και μια έτερη γραμμή προς τα νότια και συνδέει τις δύο πόλεις. Κάντε ζουμ κι εκεί. Φαίνονται καθαρά οι πολεοδομικές εγκαταστάσεις. Μετά πηγαίνετε πάλι στην προηγούμενη πόλη (αριστερά) και παρατηρήστε ότι και από εκεί ξεκινάει μια γραμμή, περνάει κι αυτή από την άλλη πόλη (βόρεια της σημερινής Αιγύπτου) και συνεχίζει παραλιακά (εννοώ τα τότε παράλια) για να καταλήξει ανατολικότερα, όπου επίσης άμα ζουμάρεις βλέπεις καθαρά μια βυθισμένη πόλη.

Κάντε το μόνοι σας. Μην πιστεύετε εμένα.  Μπείτε στο Google Earth και δείτε τα  με τα μάτια σας. Και μετά βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει. Όλα αυτά που σας λένε τόσο καιρό οι «ειδικοί» περί παλαιολιθικής και νεολιθικής εποχής, καθώς και για και Neanderthal, Cro-magnon, Ramapithecus και Homo sapiens, είναι απλά μπούρδες!!!

"ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου