Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Νέο κατάστημα Praktiker στην Παλλήνη. Η επέλαση των πολυεθνικών…!


Ένα νέο κατάστημα Praktiker, άνοιξε στην Παλλήνη. Η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται σύσσωμο το μνημονιακό, ευρώδουλο πολιτικό προσωπικό, ήρθε και στην πόλη μας.

Οι χαιρετούρες, οι λόγοι και οι απαραίτητες επικοινωνιακές φωτογραφήσεις και φιέστες για την προβολή της μεγάλης «εισαγωγικής» πολυεθνικής, έδωσαν και πήραν το αμέσως προηγούμενο της έναρξης των εργασιών της, διάστημα.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ
(Μέλος της προσωρινής Π.Γ. του "Μετώπου για μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ανέφερε στην ομιλία του ότι «η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις για να πάει μπροστά. Το ίδιο και η περιοχή μας η Ανατολική Αττική». 
Απευθυνόμενος στον κ. Σελαλμαζίδη τόνισε: «Το ότι τολμάτε και επενδύεται αυτή τη περίοδο στη χώρα μας αποτελεί εθνικό έργο όχι μόνο για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους αλλά και για τη χώρα μας».
Ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος επεσήμανε στην ομιλία του την προσπάθεια που κάνει η Praktiker Hellas πανελλαδικά «να επενδύει χρήματα σε μια εποχή όπου το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι δύσκολο σε συνθήκες πολύ αρνητικές, όταν εισφορές και φόροι σχεδόν ισοφαρίζουν τις εισπράξεις μιας επιχείρησης, κάτι που ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει στη χώρα μας».



Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε τι ακριβώς προσφέρει η…

πολυδιαφημιζόμενη «επένδυση» της εν λόγω πολυεθνικής - εισαγωγικής εταιρείας στην εθνική οικονομία της Ελλάδας, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες όπου αυτή (και άλλες) δραστηριοποιείται και που έκαναν, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη να «πανηγυρίζουν» από την χαρά και την ικανοποίησή τους…!


Από τους 400 προμηθευτές της, μαθαίνουμε ότι το το 24% (ήτοι οι 100) είναι εταιρείες εξωτερικού. Αυτό σημαίνει, πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν καρπώνεται το ελάχιστο από την παραγωγή των προϊόντων που εμπορεύεται η εταιρεία, απεναντίας, αφαιρούνται κεφάλαια από την οικονομία της για τις ανάγκες εισαγωγής αυτών. Ακόμη και οι όποιοι φόροι προκύπτουν ως έσοδο για τα κρατικά ταμεία της χώρας, από την πώληση των προϊόντων της, προέρχονται από τους πολίτες – αγοραστές - κατοίκους της Ελλάδας, αφού σε αυτούς απευθύνονται και όχι σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Ελλάδα επαγγελματικά, ως τουρίστες ή καθοιονδήποτε άλλον τρόπο, μεταφέροντας το δικό τους, νέο, "φρέσκο" χρήμα από το εξωτερικό στην Ελληνική αγορά.

Για τις υπόλοιπες 300 (76%), αναφερόμενες και ως... "σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα", αποκρύπτεται επιμελώς ποιο είναι το ποσοστό των παραγωγικών και ποιο το εισαγωγικών μονάδων που προμηθεύουν την πολυεθνική εταιρεία, ώστε να έχουμε ένα τάξης μεγέθους μέτρο σύγκρισης, εισροής νέων κεφαλαίων στην Ελληνική οικονομία, μιας και γίνεται αναφορά για την συμβολή της στην Εθνική οικονομία της χώρας.

Διαβάζουμε από το ΑΠΕ:
"...Διαθέτει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop, εξειδικευμένο τμήμα Β2Β και πανελλαδικό δίκτυο 16 καταστημάτων, συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ., ενώ προσφέρει 50.000 προϊόντα σε 6.000.000 πελάτες ετησίως. Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς), στηρίζοντας την αγορά και την οικονομία της χώρας."

Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί των παγκοσμιοποιητών για το «νέο» παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, τουλάχιστον στην φάση της συνεχούς υποβάθμισης, απορρύθμισης και διάλυσής του, που βρίσκεται σήμερα και που εξελίσσεται αρνητικά, ειδικά από το 2010 ως τις μέρες μας, είναι σαφές ότι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα, και άρα εισόδου νέου, υγιούς χρήματος στην Ελληνική οικονομία. Υπ’ αυτήν την έννοια, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και αυτό, αρνητικό...!

Για τις τοπικές κοινωνίες, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι επαγγελματίες πώλησης συναφών προϊόντων (χρωματοπωλεία, σιδηρικά - εργαλεία), αφού το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων τους, δεν τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν τα πολυεθνικά μεγαθήρια με την οικονομική τους ευρωστία και αυτοχρηματοδότηση, αλλά και την σχεδόν απεριόριστη πρόσθετη χρηματοδότηση με χαμηλότοκο δανεισμό...!

Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το «λουκέτο» σε όλες τις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις της Παλλήνης και των γύρω περιοχών, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Προδιαγράφονται «μαύρες μέρες» γι’ αυτούς τους επαγγελματίες, που στήριξαν επί δεκαετίες την τοπική, αλλά και την Εθνική οικονομία, αφού το παράδειγμα του αφανισμού των μικρών «μπακάλικων της γειτονιάς» από την επέλαση των μεγάλων Super Markets, είναι σχετικά πρόσφατο.

Η κατάληξη αυτού του είδους… «ανάπτυξης», πέραν της απώλειας χιλιάδων μικρών οικογενειακών, κατά συντριπτική πλειοψηφία, επιχειρήσεων, είχε και άλλες καταστροφικές συνέπειες.

Την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών στο ταμείο των επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ) και την εισαγωγή νέων, παρασκευαζόμενων στο εξωτερικό, προϊόντων, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την Ελληνική οικονομία, με τρεις τρόπους:

Α. Την απώλεια Ελληνικών παραγωγικών μονάδων, λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής στις χώρες παραγωγής
Β. Την απώλεια θέσεων εργασίας σε αυτές και
Γ. Την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, των εργαζομένων σε αυτές.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η τελική επιβάρυνση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (εισαγωγές – εξαγωγές) εις βάρος της Εθνικής οικονομίας και προς όφελος (ξανά και μόνιμα) των εισαγωγικών πολυεθνικών…!

Πρόσκαιρα κερδισμένοι οι πολίτες των γύρω δήμων, όπου θα βρουν πολλά, φθηνά και συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, χιλιάδες προϊόντα για το σπίτι, την δουλειά, τον κήπο…
Και λέω «πρόσκαιρα», διότι το μεγάλο ζητούμενο του πολυεθνικού (και όχι μόνο) κεφαλαίου, είναι το κέρδος. Αυτό που διδαχθήκαμε τα χρόνια των μνημονίων και της ενίσχυσης του ρόλου των αγορών, είναι η μεταβίβαση, προληπτική ή μετέπειτα, των επιχειρηματικών τους ζημιών, στις πλάτες των εργαζομένων και του μισθού τους.

Έτσι, σύντομα θα αντιληφθούν άπαντες, πως γεμάτα και φθηνά ράφια θα υπάρχουν, αλλά ελάχιστοι θα είναι οι «προνομιούχοι» που θα έχουν την δυνατότητα να τα αποκτήσουν…!

Επίσης, 120 περίπου νέες, αλλά φθηνές  θέσεις εργασίας, των 300,  400 και 500 ευρώ…!
Εργασιακός μεσαίωνας, ημιαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τετράωρα, Κυριακές, τα όπλα στην φαρέτρα του κεφαλαίου.

Η χαρά του νεοφιλευθερισμού (στα κέρδη γιατί στις παροχές και στην ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου βγάζει σπυριά), τώρα και στην Παλλήνη.


Από κοντά, με την στήριξη που δίνουν οι τοπικοί άρχοντες σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, κάνει ξεκάθαρο πως και αυτοί, λειτουργούν ως παρακολουθήματα της παγκοσμιοποίησης.

φώτο: ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ και ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ για τον ΔΗΜΟ μας.

Και το δούλεμα περί ανάταξης της Ελληνικής οικονομίας, μέσω της… «ανάπτυξης των πολυεθνικών», πάει σύννεφο…!

Αν συνυπολογίσουμε δε και την ατμοσφαιρική επιβάρυνση που θα δεχθεί η περιοχή μας από την προσέλευση των πελατών μετά των οχημάτων τους και των φορτηγών τροφοδοσίας του εν λόγω καταστήματος, μάλλον θα μιλάμε για μια ένα ακόμη καταστροφικό χτύπημα, μετά και την δημιουργία αμαξοστασίου των αστικών λεωφορείων στην ίδια περιοχή, παρά για… «ανάπτυξη και συνεισφορά στην εθνική οικονομία»…! (http://www.irafina.gr/praktiker-anthousas-kosmosirroi-to-proto-diimero/)

Συμπολίτες… Συνέλληνες…
Δεν μπορεί όλα αυτά, να τα αντιλαμβάνεται ένας, πολιτικοποιημένος - ενεργός πολίτης - μεν, απλός ιδιωτικός υπάλληλος δε και να μην τα αντιλαμβάνονται οι πτυχιούχοι, κάτοχοι διαδακτορικών και master, των μεγαλύτερων οικονομικών και Κοινωνικών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του κόσμου.

Απλά δε γίνεται…

Είτε πρόκειται για ανικανότητα είτε για σχεδιασμό, είναι επικίνδυνοι για την χώρα και για το Έθνος, θα πρέπει να απομακρυνθούν πάραυτα από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν απαιτώντας όλοι μαζί, την εφαρμογή της επανεκκίνησης της οικονομίας σε νέα βάση και με νέο παραγωγικό, φορολογικό, εργασιακό μοντέλο.

Μακριά και πέρα από τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης, που επιβάλλονται μέσω των σκληρών, τάχα δημοσιονομικών, μνημονιακών μέτρων…

Μακριά και πέρα από την Ευρώπη των αγορών (τους)…

Μακριά και πέρα από το χρεόγραφο του ευρώ (τους)…

Σήμερα… Εχθές…
Πριν να είναι πια πολύ αργά για όλους μας…!

Στοιχεία από το άρθρο εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου