Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η μεγάλη απάτη με τον χαρακτηρισμό "άγονος"

Στα αζήτητα τα ακίνητα μας λένε...
Είναι όμως έτσι; Ή μας κρύβουν κάτι πολύ χειρότερο...;

"...Στα «αζήτητα» εξακολουθούν να βρίσκονται τα μισά ακίνητα από αυτά που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τις χθεσινές δημοπρασίες.
Συγκεκριμένα, από τους 335 πλειστηριασμούς της Τετάρτης 14 Μαρτίου, μόνο τα 133 ακίνητα βρήκαν αγοραστή, ενώ 46 πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη."
Γράφει ο Βαγγέλης Αλιφέρης (Μέλος της προσωρινής Π.Γ. του "Μετώπου για μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"
Η μεγάλη απάτη με τον χαρακτηρισμό "άγονος"
Αυτό που ξεχνάνε να αναφέρουν όσοι αρθρογραφούν για τους πλειστηριασμούς, είναι πως στην δεύτερη προσπάθεια που αυτός θα κριθεί "άγονος", συγκεκριμένο ακίνητο, η τιμή εκκίνησης... δηλαδή χωρίς να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από κάποιον αγοραστή για το
για την τρίτη προσπάθεια, πέφτει κατά 50%...!!!


"...Η εγκύκλιος (ΠΟΛ 1017/1-2-2018) μιλά ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή 
κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο-όσο. 
Χάνεται έτσι και το τελευταίο καταφύγιο προστασίας που είχε απομείνει για τους 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας στους οποίους δύναται και σήμερα
ακόμα να ασκήσει αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης το δημόσιο."

Ας δούμε όμως με παράδειγμα μία περίπτωση, προκειμένου να γίνει πιο εύκολα
κατανοητό:
Ακίνητο 100 τμ. κατασκευής 2004, αγορασμένο το 2005 με 280.000 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ/τ.μ. εμπορική αξία και με αντικειμενική αξία εκείνης της εποχής 1.350 ευρώ/τ.μ.
Σήμερα, η αντικειμενική του αξία έχει μειωθεί στα 1.150 ευρώ/τ.μ., ενώ η εμπορική του αξία, κυμαίνεται μεταξύ 115.000 έως 150.000 στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το ακίνητο αυτό θα βγει στον πλειστηριασμό με πρώτη τιμή εκκίνησης τις 150.000 ευρώ (παίρνουμε την ευνοϊκότερη περίπτωση). Αν στις δύο πρώτες προσπάθειες δεν εμφανιστεί κανένας ενδιαφερόμενος αγοραστής, τότε κατά την προαναφερόμενη εγκύκλιο η τιμή εκκίνησης της τρίτης προσπάθειας πέφτει κατά 50%, πράγμα που σημαίνει, πως το ακίνητο αυτό θα βγει στο "σφυρί" για μόλις 75.000 ευρώ...!!!
Και φυσικά, έχουν φροντίσει να μην μας δοθεί ποτέ στο μέλλον η δυνατότητα να ανακάμψουμε οικονομικά (και κοινωνικά), αφού το υπόλοιπο της ανεξόφλητης οφειλής που δεν θα καλυφθεί από την ρευστοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων, θα εξακολουθεί να υφίσταται και να είναι άμεσα απαιτητό...!
Όσο-όσο «στο σφυρί» και κάτω από την εμπορική αξία τα ακίνητα...!

"...Στο τέλος-τέλος της εγκυκλίου με τις 14 σελίδες και τις 5.000 λέξεις, κρύβεται και ακόμα μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο δημόσιο, μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον. 
Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να το προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών (αν δεν έχει την «πολιτική βούληση» να εκπλειστηριάζει κοψοχρονιά τα ακίνητα), ούτε να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης (αν πχ ήθελε έτσι να πληρώσει και να γλιτώσει τα χειρότερα) αλλά μπορεί και ο οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον (πχ ένας τρίτος ιδιώτης που θέλει να πληρωθεί) να ζητήσει και να πετύχει να βγει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται από το δημόσιο, σε κατώτερη τιμή και από την εμπορική ακόμα."
Να σημειώσουμε εδώ, πως οι φόροι που επιβαρύνουν το εν λόγω ακίνητο και ειδικά ο ΕΝΦΙΑ, παραμένει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την προ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνση. Άρα, δεν υπήρξε κανένα όφελος από την μείωση αυτή. Απεναντίας, υπήρξαν και περιπτώσεις, που ή αυξήθηκαν ελαφρά ή φορολογήθηκαν για πρώτη φορά.

Πλειστηριασμοί: Όσο-όσο «στο σφυρί» και κάτω από την εμπορική αξία τα ακίνητα...
Επιπλέον, το δημόσιο έχει δεσμεύσει με τη μορφή της κατάσχεσης δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ακόμα και για ποσά που ξεκινούν από 500 ευρώ!. Οι πλειστηριασμοί του δημοσίου θα ξεκινήσουν από τις μεγαλύτερες αξίες, για τους γνωστούς επικοινωνιακούς λόγους, αλλά στην πορεία θα φτάσουν και στις πρώτες κατοικίες για χρέη των 500 ευρώ τις οποίες θα βγάλουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί».
Συνεπώς, η αγορά στα επόμενα χρόνια θα κατακλυστεί από προσφορές ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών, κάτι το οποίο θα επηρεάσει άμεσα, σε πρώτη φάση, αρνητικά την αγορά ακινήτων κατά 10% όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Αυτό το -10% θα διαμορφωθεί ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών.
Το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα από τους ξένους, σε μεγάλο βαθμό θα στραφεί στους πλειστηριασμούς, αφού με την ανοχή και αυτής της κυβέρνησης, επιτρέπει το πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών...!
Και το μεγάλα ερώτηματα που επί οχτώ χρόνια παραμένουν αναπάντητα, επανέρχονται ακόμη πιο απαιτητικά:
Ποιοι είναι αυτοί που επέλεξαν, αποφάσισαν, σχεδίασαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αμείωτα αυτόν τρόπο ζωής στην δική μας ζωή;
Γιατί συνεχίζουμε να το επιτρέπουμε;
Ως πότε θα τους ανεχόμαστε...;
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...
ΩΣ ΕΔΩ...!!!
ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ...
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου