Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΤΣΕΠΑΚΗΔΕΣ... ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ ή ΟΧΙ?


Την δεκαετία του 1830 τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας την οδήγησαν το 1842 σε ένα βαρύ μνημόνιο με ασήκωτη φορολογία, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών, αναστολή των δημοσίων έργων, εφόσον δεν υπήρχαν πλέον καθόλου χρήματα. Έπρεπε επίσης να γίνει και περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, και αυτό διότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν έδιναν όχι μόνο δάνεια, αλλά αρνήθηκαν και να καταβάλουν και την τελευταία δόση, από το δάνειο που είχα πάρει ο Όθωνας (μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι?). 

Του Σπύρου Καμπιώτη

Ο Μονάρχης τότε, θέλοντας να ανεβάσει την δημοτικότητά του, συνεργάζεται με το Ρωσικό κόμμα (να θυμίσουμε πως τότε τα τρία μεγάλα κόμματα ήταν το Αγγλικό το Γαλλικό και το Ρωσικό). 

Το 1839 λοιπόν οι μεγάλες δυνάμεις δυσαρεστούνται και υποδαυλίζουν την κρίση που ήδη έχει ξεσπάσει και έτσι οι πολίτες συνεχίζουν να υποφέρουν από την βαριά φτώχεια που τους επιβάλλουν (μήπως αυτό σας ξαναθυμίζει κάτι?). Μετά από αυτά λοιπόν ξέσπασε η κρίση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. 

Η χώρα βρισκόταν πλέον σε άθλια οικονομική κατάσταση, οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούσαν την αποπληρωμή των δανείων, και καθυστερούσαν την τρίτη δόση από δάνειο των 60 εκ. φράγκων (τι πρωτότυπο ε??). 

Ο Όθωνας παρ΄ότι κάλεσε τους εκπροσώπους των δανειστών και τους είπε πως... δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για … σάλιο και το ότι να πιέζουν τους Έλληνες την στιγμή που δεν έχουν μία, … υπάρχει κίνδυνος μεγάλων αναταραχών. Αυτοί όμως τον χαβά τους, ήταν ανένδοτοι (διότι όπως και να το κάνουμε η συνταγή είναι …μία και σίγουρη). 

Επειδή λοιπόν, αυτό ήταν το καπρίτσιο των ισχυρών δυνάμεων, αυτό που απαιτούσαν, αυτό έπρεπε να γίνει. Η θέση λοιπόν των μεγάλων δυνάμεων προς την Ελλάδα ήταν, κόψτε τον λαιμό σας να τα βρείτε. Ετσι λοιπόν ο Όθωνας και η κυβέρνηση Χριστίδη πήραν πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, επιβλήθηκε από τις προστάτιδες δυνάμεις ένα εξοντωτικό μνημόνιο, και μάλιστα υπέρμετρα σκληρό για τα δεδομένα της τότε κοινωνίας, που ήδη είχε υποφέρει τα όσα μύρια. 

Το μνημόνιο που επιβάλλουν είναι πολύ απάνθρωπο. Ο διοικητικός μηχανισμός περιορίζεται στο μισό και ακολουθεί η απόλυση πάρα πολλών υπαλλήλων ….και πολλά πολλά άλλα. Έτσι ακολούθησαν τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 όπου εξεγέρθηκε λαός και στρατός μπροστά από τα ανάκτορα (σημερινή βουλή), εναντίον της τυραννικής εξουσίας και των ξένων νταβατζήδων της εποχής. 

Απ΄αυτή την εξέγερση προέκυψε το 1ο Σύνταγμα της Ελλάδας. …… (εξ΄ου και η ονομασία πλατεία Συντάγματος, πρώην πλατεία ανακτόρων) καθώς και η αναχώρηση των Βαυαρών που …. ξεκουμπήστηκαν μετά από απαίτηση του λαού, εκτός του Όθωνα όπου γύρισε το τροπάρι του και έτσι ξανα-απέκτησε την συμπάθεια του κόσμου. ……….για να ακολουθήσουν κατόπιν άλλα αίσχη απο τους ιστορικώς διαχρονικά τσεπάκηδες (βλέπε τους σημερινούς, καμία απολύτως διαφορά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου