Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Όχι… Δεν είναι σκεπτικιστές ούτε απλώς γραφικοί γυρολόγοι

 Όχι δεν είναι σκεπτικιστές. Διαστροφικοί είναι. Και η νοσηρή διαστροφή από την οποία διακατέχονται, τους καθιστά πολλαπλά επικίνδυνους…

Πρόκειται για μια επικίνδυνη παρέα διάφορων εμμονικών γυρολόγων που ξεχωρίζουν μεταξύ ημιμαθών και διάφορων επιρρεπών στην συνωμοσιολογία, και συνεπικουρούνται από τους κλασικούς πολιτικούς καιροσκόπους και μερικά λαϊκίστικα sites, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την βρώμικη δουλειά...

Ο σκεπτικισμός προϋποθέτει δημιουργική αμφισβήτηση, μελέτη, έρευνα, αυστηρότητα στην διαχείριση των δεδομένων. Προϋποθέτει γνώση και υπεύθυνη διαχείριση των εννοιών. Προϋποθέτει με δυο λόγια όλα αυτά που ΔΕΝ διαθέτουν οι περιφερόμενοι τσαρλατάνοι.

Ο σκεπτικιστής αναζητεί την είδηση, την λεπτομέρεια, τα επιστημονικά δεδομένα, την ουσία. Ο τσαρλατάνος αναζητεί (και ενίοτε κατασκευάζει) το αληθοφανές ψεύδος για να δικαιολογήσει το νοσηρό του αφήγημα και να...
προτρέψει τους ελάχιστους απερίσκεπτους σε αντικοινωνική συμπεριφορά…

  • Αμφισβητούν τους νεκρούς προσβάλοντας την μνήμη τους… 
  • Αμφισβητούν τους νοσηλευόμενους προσβάλοντας το δράμα των οικογενειών και το τιτάνιο έργο γιατρών και νοσηλευτών που μοχθούν για να σώσουν ανθρώπους. 
  • Αμφισβητούν τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ και την ίδια στιγμή υποκρίνονται ότι παλεύουν για περισσότερες ΜΕΘ (προφανώς για να προστεθούν και αυτές στις ήδη άδειες όπως ισχυρίζονται στο νοσηρό τους αφήγημα). 
  • Αμφισβητούν την αιτία θανάτου και ζητούν νεκροψίες, κι ανάθεμα και αν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει η νεκροτομή και ποια είναι τα ζητήματα που καλείται να διερευνήσει. 
  • Αμφισβητούν τα τεστ και την ίδια στιγμή υποκρίνονται ότι ζητούν ακόμη περισσότερα τεστ (προφανώς για να επανέλθουν αμφισβητώντας και αυτά). 
  • Μιλούν για ψευδώς θετικά τεστ κι ανάθεμα αν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ο όρος και πως ακριβώς αιτιολογείται το φαινόμενο. 
  • Τσιμπολογούν από εδώ κι από εκεί έννοιες που δεν αντιλαμβάνονται καν την σημασία τους, για να τις ενσωματώσουν στο παραληρηματικό τους αφήγημα της ημιμάθειας και της ασχετοσύνης.

Δεν διστάζουν ακόμη και να πολιτικοποιήσουν το παραλήρημά τους, καταφεύγοντας σε έναν αχταρμά αυθαιρεσιών για την Οικονομία και την Δημοκρατία, και αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, εγκλωβίζουν την πολιτική σκέψη των αφελών που τους ακολουθούν, σε ένα ανάθεμα για το σύμπτωμα και αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το σύστημα και τα δομικά αδιέξοδά του.

Όχι… Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι το παραλήρημα των ασυναρτησιών τους, αναπαράγεται από παρακμιακά έντυπα και περιθωριακές ιστοσελίδες. Ούτε βεβαίως το γεγονός πως στην υπηρεσία της αληθοφάνειάς του επιστρατεύονται το photoshop, η ψευδολογία, η συστηματική παραπληροφόρηση, η νοσηρή και ακατάσχετη μυθομανία. Και φυσικά δεν είναι διόλου τυχαία η συστηματική τους προσπάθεια να ξεθάψουν πουθενάδες, φαφλατάδες και αποτυχημένους πολιτικούς καιροσκόπους, για να προσδώσουν «κύρος» στις επικίνδυνες ασυναρτησίες τους.

Όχι… Δεν είναι σκεπτικιστές. Όχι… Δεν είναι απλώς γραφικοί γυρολόγοι που αναζητούν εναγωνίως την καταξίωση μεταξύ αφελών και απερίσκεπτων. Είναι διαστροφικοί… Είναι συνειδητοί διαστρεβλωτές της αλήθειας και αναπαραγωγοί ψευδών και ανακριβειών… Ορισμένοι από δαύτους δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για ανθρώπους που τους έβαλαν στο φέρετρο ζωντανούς, προκαλώντας την οργή και την αηδία κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Είναι επικίνδυνοι… Είναι η θερμοκοιτίδα ενός νέου παρακμιακού καρκινώματος, απέναντι στο οποίο η πολιτεία οφείλει να επιστρατεύσει στο έπακρο την παραδειγματική αυστηρότητά της.

"ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου