Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Κοινοβουλευτική αυτοδυναμία… Ιδιότυπος ρεβανσισμός και πολιτική ομηρεία… Σε ένα περιβάλλον κινδύνων και σύνθετων απειλών.

Η Ν.Δ εξασφάλισε την πολυπόθητη αυτοδυναμία, σε ποσοστό που φαίνεται να οριοθετεί και το «εκλογικό «ταβάνι» της στην παρούσα πολιτική συγκυρία και με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία…

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ήδη, και αμέσως μετά από την επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης, συγκεκριμένοι μιντιακοί και διεθνείς πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, έσπευσαν να εργαλειοποιήσουν αυτό το γεγονός, πιέζοντας και προεξοφλώντας ανατροπές – τις οποίες επιμένουν να βαπτίζουν «μεταρρυθμίσεις» - και αυτό το γεγονός προϊδεάζει για την σαρωτική λαίλαπα που ετοιμάζονται να επιβάλουν σε συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών και των καταστροφικών για την πατρίδα μας και την Ελληνική κοινωνία προαπαιτούμενων.

Φυσικά, εάν η Ν.Δ ενδώσει – και όλα δείχνουν πως θα ενδώσει – σε αυτό το πακέτο των απαιτήσεων, τότε θα αποδομηθεί και θα αποκαθηλωθεί πολιτικά. Η ζημιά όμως θα έχει γίνει. Και η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να προετοιμαστεί για το δικό της πολιτικό και κοινωνικό restart, από πολύ χειρότερες θέσεις.

Η Ν.Δ πάντως, μέσα από τις διαρκείς μεταλλάξεις της που είθισται να αποκαλούνται «πολιτικές διευρύνσεις», έχει εξασφαλίσει την φυσιογνωμία εκείνη που την καθιστά περισσότερο ευάλωτη σε αυτές τις πιέσεις, άρα και στην υιοθέτηση πολιτικών που θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω την πραγματική θέση της χώρας και θα διευρύνουν τα φαινόμενα του αποδομητικού της μεταμορφισμού, στην Οικονομία, στην παραγωγή, στην λειτουργική της υποδομή και στην κοινωνική συνεκτικότητά της.

Ο Εθνομηδενισμός και οι κατ’ εξοχήν πολιτικοί εκφραστές του, δέχτηκε ισχυρό ράπισμα, αλλά η διάχυση του φαινομένου στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, είναι φανερό πως...

δεν έχει αντιμετωπιστεί και αυτό το γεγονός θα μας απασχολήσει δυσάρεστα την επόμενη περίοδο. Το ράπισμα στον Εθνομηδενισμό, ως στοιχείο της εκλογικής συμπεριφοράς κατά την διάρκεια αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, εκδηλώθηκε... ΚΑΙ με την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΚΑΙ με την εξαΰλωση του μορφώματος του Βαρουφάκη. 

Ο κίνδυνος πάντως να κυριαρχήσει η λαθεμένη ανάγνωση της εκλογικής συμπεριφοράς του συνόλου των ψηφοφόρων που στράφηκαν στα Δεξιά της ΝΔ μικρά κόμματα, είναι υπαρκτός από ένα πολιτικό σύστημα που επιμένει να σκέφτεται υποκριτικά, να λειτουργεί προσχηματικά και να μην απογαλακτίζεται από τις επιζήμιες για την χώρα πολιτικές εμμονές του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ενώ περισσεύουν οι συλλήβδην αφορισμοί κατά πάντων, ο σοβαρός προβληματισμός για όλα όσα δεν έγιναν και η απουσία τους έστρεψε υπολογίσιμη μερίδα ψηφοφόρων σε πατριδοκάπηλους και πολικούς καιροσκόπους, απουσιάζει εντελώς από τους εκπροσώπους των κομμάτων που επεχείρησαν μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η Πλεύση Ελευθερίας, κεφαλαιοποίησε το μιντιακό προμοτάρισμα του εγχειρήματός της, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρώτα δείγματα από τις δηλώσεις της επικεφαλής, δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, αποκαλύπτει άθελά της ότι η παρουσία της στην Βουλή θα κινηθεί κυρίως στην σφαίρα του επικοινωνιακού σόου παρά στην αποτελεσματική αντιπολίτευση… Θα υπηρετήσει πρωτίστως το θυμικό παρά τις πολιτικές ανάγκες. Είναι φανερό ότι τα επιτελεία που γνωρίζουν καλά να διαβάζουν» χαρακτήρες, τάσεις και συμπεριφορές, επέλεξαν όχι τυχαία να προμοτάρουν και εν τέλει να διασφαλίσουν την είσοδο της «Πλεύσης» στο κοινοβούλιο. Άλλωστε σε μια κοινοβουλευτική περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας πρόκειται να ληφθούν κρισιμότατες αποφάσεις, οι πάντες έχουν ανάγκη από μια φασαριόζικη φωνή που γνωρίζει άριστα τον τρόπο να πετά την μπάλα στην εξέδρα και να αναδεικνύει «πιασάρικες» αντιπαραθέσεις που θα μετατοπίζουν σε δεύτερο πλάνο τους επικίνδυνους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το ΚΚΕ ενίσχυσε και προς το παρόν «κλείδωσε» εκλογικά την ενίσχυση των δυνάμεών του και αυτό στην παρούσα συγκυρία κατά την γνώμη του γράφοντος συνιστά μια θετική εξέλιξη. Πρωτίστως διότι αυτή η επιλογή, είναι μια αυθόρμητη επιλογή «πολιτικής άμυνας» από μια κοινωνία που κατά βάθος αντιλαμβάνεται πως έρχονται επώδυνες αποφάσεις για την ζωή και την καθημερινότητά της και γνωρίζει καλά πως η πολιτική αντίσταση και η μαζική δράση που θα επιχειρήσει να εμποδίσει την προώθηση αυτών των αποφάσεων, μπορεί να έρθει μόνο από ένα εκλογικά ενισχυμένο ΚΚΕ. Κατά τα λοιπά και σε ότι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να περιμένει κάτι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, εξασφαλίζει συγκεκριμένες δυνατότητες για την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει υπαγορευμένες πολιτικές ανατροπές με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων. Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθιστούν σχετικά εύκολο αυτό το έργο, πολύ δε περισσότερο που η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακυρώσει στην πράξη την έννοια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την στιγμή που το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα εξασφαλίζει μια κοινοβουλευτική παρουσία που κινείται κάτω από το όριο των 50 βουλευτών και με αυτήν την έννοια καθηλώνεται σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρείας προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει στοιχειωδώς τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.

Είναι φανερό ότι αυτή η ομηρεία, θα εργαλειοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αναβαθμίσει τον ρόλο και το πολιτικό του αποτύπωμα στην κοινωνία και παράλληλα θα τροφοδοτήσει μια περίεργη «συνύπαρξη» με την κοινοβουλευτική ομάδα της πρώην συνεργάτιδάς του κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, γεγονός που δεν αποκλείει το διαφαινόμενο πολιτικό σόου να προσλάβει και χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου ρεβανσισμού, που να ευτελίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό έργο του κοινοβουλίου.

Η συγκεκριμένη εικόνα πάντως και σε ότι αφορά στην διεθνή προβολή της χώρας, είναι μια εικόνα που ΔΕΝ αποπνέει ισχύ, Εθνική ομοψυχία, και πολιτική στοχοπροσήλωση σε μια σαφώς προσδιορισμένη ενότητα στόχων, από ένα πολιτικό προσωπικό που φαίνεται ότι ΔΕΝ συνειδητοποιεί την ευθύνη του, το εύρος των κινδύνων, το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων αλλά και των νέων ευκαιριών που εμφανίζονται και που δυστυχώς ΔΕΝ είναι διατεθειμένο να τις αξιοποιήσει, προσβλέποντας στην ουσιαστική γεωπολιτική και περιφερειακή της αναβάθμιση.

Καλό θα είναι τέλος, όσοι θεωρούν πως η παρουσία των τριών μικρών πολιτικών κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ (συμπεριλαμβανομένου και του φιλονεοναζιστικού), θα αποτελέσει έναν μηχανισμό ικανό να ανακόψει και ενδεχομένως να ακυρώσει επικίνδυνους σχεδιασμούς, καλό θα είναι να κρατήσουν μικρό καλάθι. Οι πολιτικές ηγεσίες αυτών των σχηματισμών, είναι εύκολο να παγιδευτούν και να εμπλακούν σε επικίνδυνες προβοκάτσιες που όχι μόνο δεν θα εμποδίσουν αλλά αντίθετα θα διευκολύνουν την προώθηση αυτών των σχεδιασμών.

"ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου