Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - Το «πολιτικό μανιφέστο» Κασσελάκη… Στοχευμένο υβριδικό υλικό για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις

Το σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την χθεσινή εισηγητική ομιλία Κασσελάκη, ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ τα πηγαδάκια που έκαναν την εμφάνισή τους κατά την διάρκεια του σόου της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ΟΥΤΕ φυσικά το παρασκήνιο που προηγήθηκε και το οποίο τροδοφότησε με την σειρά του το συγκεκριμένο εκφραστικό ξέσπασμα του ανδρός…

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Άλλωστε αυτή η ιντριγκαδόρικη νοσηρότητα, είναι σύμφυτη με την οργανωτική περπατησιά της Αριστεράς και από αυτήν την άποψη δεν συνιστά παράμετρο άξια λόγου, που θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την όποια αμερόληπτη πολιτική ανάλυση της επόμενης μέρας…

Αυτό όμως που αξίζει πραγματικά τον κόπο να επισημανθεί, σχετίζεται με τα στοιχεία εκείνα τα οποία συνθέτουν το «πολιτικό μανιφέστο» Κασσελάκη, το οποίο ξεχωρίζει πρωτίστως για δύο πράγματα

  • Α. Για την ελεγχόμενη αντιφατικότητα που διαπερνά το περιεχόμενο των στόχων του. Και…
  • Β. Για την φυσιογνωμία συγκεκριμένων στοχεύσεων που ενσωματώνονται - όχι τυχαία -  σε αυτό και οι οποίες κινούνται στον αντίποδα της καταγεγραμμένης παραδοσιακά «αριστερής» προσέγγισης.

Προφανώς, ΔΕΝ βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή προσπάθεια επικαιροποίησης της αριστερής πολιτικής κουλτούρας. Κάτι τέτοιο άλλωστε ΔΕΝ θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να το ενσωματώσει στις πολιτικές ιεραρχήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουμε και φυσικά ΔΕΝ είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, από την κοινωνική βάση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, η οποία είναι διαπαιδαγωγημένη να εκδηλώνει τις προτιμήσεις της σε θλιβερές γραφικότητες όπως αυτή του Μπαλάφα, της Ρεπούση, του Κουβέλη, αλλά και των λοιπών πολιτικών αστέρων που κόσμησαν το προεδρείο του.

Βρισκόμαστε όμως σίγουρα αντιμέτωποι με την ευφυή και στοχευμένη προσπάθεια ενός ομολογουμένως έξυπνου τεχνοκράτη, ο οποίος...

ενστερνίστηκε τις προτροπές των συμβούλων του και επιχείρησε να συνθέσει ένα πακέτο πολιτικών ιεραρχήσεων στο οποίο ενσωματώνονται ορισμένες παραδοσιακές δικαιωματικές εμμονές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διέπρεψε κατά το παρελθόν, αλλά και μια νέα αντίληψη σε προσεγγίσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ασχολήθηκε, δημιουργώντας έτσι το σκαρίφημα ενός «πολιτικού μανιφέστου», του οποίου, καταχειροκροτήθηκε μεν ο τρόπος της παρουσίασης, αλλά την ίδια στιγμή ενεργοποιήθηκε η σκέψη των «ψυλλιασμένων», που άρχισαν ήδη να διερευνούν σχετικά με το «που πάει το πράμα».

Το συγκεκριμένο «πολιτικό μανιφέστο» όμως, είναι φανερό ότι ΔΕΝ έχει αριστερό αποτύπωμα. Είναι ένα υβριδικό δημιούργημα το οποίο επιχειρεί να ανασυνθέσει ένα πειραματικό πολιτικό υλικό, ικανό να αποτελέσει την βάση για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις σε αμιγώς κεντροδεξιά κατεύθυνση, ικανή να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα μεν, αλλά σε αντίθεση με τις ξεφωνημένες εθνικά επιλογές στις οποίες ενέδωσε και συνεχίζει να ενδίδει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να καταγράψουμε, είναι ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, αλλά και η ροπή στους έξυπνους χειρισμούς την οποία επιδεικνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την χθεσινή του παρέμβαση κατάφερε…

  • Α. Να απαξιώσει πλήρως και εν τέλει να ακυρώσει το πολιτικό κεφάλαιο του παραιτηθέντος προκατόχου του. Και…
  • Β. Να στείλει «κουβά» την πολιτική ίντριγκα που θα επιχειρήσει να τον ακυρώσει και την έστειλε «κουβά» μαζί με τους εξειδικευμένους διαχειριστές της, που ακόνιζαν ήδη τα νύχια τους για τις «πρωτοβουλίες» της επόμενης μέρας.

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι το γεγονός ότι αυτό που διαφαίνεται, είναι η επιδίωξη Κασσελάκη να χρησιμοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑως όχημα που - με τις απαραίτητες φυσιογνωμικές τροποποιήσεις - θα μπορούσε να αποτελέσει το εργαλείο που θα δρομολογήσει τις πολιτικές συγκλίσεις της επόμενης μέρας.

Σε αντίθεση πάντως με αυτό που προέβλεψαν οι πολλοί, το εν εξελίξει Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαφαίνεται πως θα δρομολογήσει το τέλος αυτού του πολιτικού μορφώματος γενικά και αόριστα. Αυτό που θα δρομολογήσει, θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε και την έναρξη μιας διεργασίας ενός διαχεόμενου πολιτικού μετασχηματισμού που θα παράξει το πρόπλασμα ή εάν θέλετε τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας.

Πρόκειται για μια διεργασία, η οποία πρακτικά και επί της ουσίας, δεν θα εγκλωβιστεί στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, αλλά θα επιταχυνθεί μετά από την καταγραφή τους.

Φυσικά, πρόκειται για μια διεργασία που θα εξασφαλίσει πίστωση πολιτικού χρόνου, ικανή να εξυπηρετήσει κυρίαρχες συστημικές ανάγκες - μέρος των οποίων είναι και οι ευρύτερες γεωπολιτικές διευθετήσεις που βρίσκονται στα σκαριά - και από αυτήν την άποψη η Ελληνική κοινωνία έχει κάθε λόγο να τοποθετείται επιφυλακτικά απέναντι στα τεκταινόμενα και κυρίως να προετοιμαστεί για την δική της ολιστική απάντηση εάν αυτό που επιδιώκει πραγματικά είναι να πάρει την πατρίδα της πίσω.

Διότι αυτό που οφείλουμε να έχουμε ξεκαθαρισμένο, είναι το γεγονός ότι το πολυπλόκαμο σύστημα των εξαρτήσεων, θα εξασφαλίσει παροχές προκειμένου να καταστήσει δημοφιλές το εν λόγω εγχείρημα σε μια χώρα που προσφέρεται για υβριδικούς πολικούς πειραματισμούς, αλλά έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» τις οποίες μόνο μια αφυπνισμένη και αγωνιστικά προσανατολισμένη κοινωνία έχει την δυνατότητα να διαρρήξει

"ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου